Nooit opgeven!

Tijdens mijn peuterspeelzaaltijd heb ik een jongetje binnen gehad dat niet wilde praten. Ik heb alles uit de kast gehaald maar er kwam geen woord uit. Begrijpen deed hij mij wel maar praten….nee! Ik hoorde hem zelfs geen papa of mama zeggen als hij gebracht of opgehaald werd.

Natuurlijk ga je twijfelen aan zijn gehoor en denk je aan logopedie maar thuis sprak hij wel. Consultatiebureau maakte zich ook geen zorgen dus geduld hebben en volhouden met de extra activiteiten die ik aanbood. Dan zou er een dag komen………………. Volgehouden heb ik dus maar het vertrouwen in resultaat werd wel steeds minder. Het was een lief jongetje en hij luisterde hartstikke goed. Als ik wat aan hem vroeg dan lachte hij lief naar me en deed zwijgend wat ik vroeg. Dat kon iets pakken zijn, een puzzel of een stoeltje voor in de kring maar ook aanwijzen wat hij op zijn brood wilde in plaats van antwoord geven. Zijn ontwikkeling verliep, met uitzondering van het praten, uitstekend. Hij was ook vrolijk, zocht troost bij me als hij dat niet was, speelde met de andere kindjes, was graag buiten en rende dan heen en weer of vermaakte zich met een fietsje, in de zandbak of met ander materiaal. Maar daarbij praten…………..nee!

Het moment brak aan dat dit jongetje bijna 4 werd, het mij nog steeds niet gelukt was en ik dit zou moeten overdragen aan de Basisschool. Balen dus want ik geef niet graag op maar de tijd begon wel te dringen.

Het zal een paar weken voor zijn 4e verjaardag zijn geweest, precies weet ik het moment niet meer maar de gebeurtenis nog wel. Die weet ik nog precies! We zaten in de kring en het jongetje werd geduwd door het kindje dat naast hem zat. Hoor ik het jongetje ineens zeggen: niet doen! Dit vind ik niet leuk! Ik rolde zowat van mijn stoel. 2 hele zinnen helemaal foutloos en super verstaanbaar uitgesproken zonder te stotteren. Vanaf dat moment ging hij praten op de groep en kon ik hem na zijn 4e verjaardag met een gerust hart overdragen aan de Basisschool. Het kwam wel goed met dit mannetje in de kleuterklas.

Waarom dit nu zo lang heeft geduurd? Geen idee! Hier zijn tal van theorieën op  los te laten maar wat ik hiervan heb geleerd is dit: nooit opgeven!

Joke

Eigenaar van Marosa Kindercentrum