Fantasie en Creativiteit

Gesprekjes voeren met peuters dat is het leukste wat er is. Ik kan zo genieten van bijvoorbeeld de logica van deze leeftijdsgroep. Of hoe ze vraagstukken benaderen en oplossen. Niets is onmogelijk. Ik kan hier legio voorbeelden van geven.

Bijvoorbeeld toen ik tijdens het buiten spelen een vliegtuig zag overvliegen. Kijk, een vliegtuig. Die vliegt hoog. Hoe moet je daar nu in? Ik kan daar niet bij! De oplossingen kwamen van alle kanten. Ik kon een trap gebruiken of heel hoog springen of, heel nuchter deze, gewoon wachten tot het weer op de grond was. Prachtig!

Nog een voorbeeld is een spelletje met dobbelstenen dat ik in de kring met mijn peuters deed. Ik begon het spel met te vertellen dat degene die het hoogst gooide mocht beginnen. Logisch toch?! Wat er toen gebeurde daar had ik niet echt op gerekend maar dat was pas logisch: de allereerste peuter die van mij mocht gooien pakte de dobbelstenen en wierp ze met volle kracht richting plafond. Geweldig! Dat had ik nooit bedacht maar dit was natuurlijk pas logisch.

Dit is precies waar ik zo van genieten kan. Bezig zijn met peuters. Iets in de groep gooien en dan afwachten waar ze mee komen. Dat kan dat vliegtuig zijn, een spelletje maar ook een puzzel. Als je voordat ze de puzzel omkieperen vraagt wat ze zien op de puzzel en daar een beetje op doorgaat dan komen ze met de leukste verhalen.

Dat is de fantasie en de creativiteit die nog in ieder kind zit. Het komt er alleen steeds minder vaak uit. Daar zouden wij meer aandacht aan moeten besteden. Niet aan het omkieperen van die puzzel, het weer in elkaar zetten en keurig opruimen. Dat komt ook best wel goed. En zo niet, dan niet. Niet iedereen vindt puzzelen nu eenmaal leuk.

Aandacht voor fantasie en creativiteit schiet er helaas steeds meer bij in. De online wereld is hier debet aan maar ook de actualiteit. De focus ligt nu veel te veel op het leren. Daar moeten we echt vanaf bij deze jonge kinderen.

Natuurlijk moeten ze ook goed voorbereid worden op de basisschool. Maar hiervoor hoef je niet van je peutergroep een peuterschooltje te maken. Combineer die dingen op een speelse wijze. Verwerk ze in je dagelijkse activiteiten. Zoals we dit bij Marosa doen.

Hier wordt het ontwikkelen van fantasie en creativiteit heel belangrijk gevonden en verweven in hoe we de hele dag met de kinderen bezig zijn. Onze leidsters beginnen hier al mee bij de dreumesjes en….ze zijn hier goed in. Allemaal!